Yumurtayı Sever misiniz?

Biz severiz. Ancak yumurtayı sadece sevdiğimiz için yemeyiz. Çünkü yumurta çok önemli bir protein kaynağı. Hatta konuyla ilgili literatürde, ‘en değerli protein, yumurta proteinidir’ diye geçermiş.

Yumurta aynı zamanda ‘Omega 3 ve demir açısından da iyi bir kaynak’mış. Yalnız yumurtadaki demirin emilimini, ‘yine yumurtadaki bir başka madde engelliyor’muş. ‘…ama siz yumurtayı menemen tarzında yani domatesin ekşiliğiyle veya ekşi başka bir şeyle yediğiniz zaman o demir emilebilir hale geliyor’muş.


‘Mesela’ diyor bir uzman kişi, ‘Yumurtanın yanında zeytinyağlı, limonlu 3-5 zeytin yerseniz, yumurtadaki demir emilir hale geliyor.

Yani sözün hülasası özü yani, ‘yumurta yiyin ama doğru yiyin, yumurtadan vazgeçmeyin.’

Ancakkk yumurtayı bilen, faydasına inanan amma ‘emilim’i ters yönde yürüten insanlar da var yeryüzünde.

Bakın onlar yumurtayı bu aylarda nasıl tüketiyormuş…



Efendim Çin’in doğusunda yaşayanları, bahar geldi mi bir telaş bir telaş alırmış ki sormayın. Çünkü vatandaş bahar aylarında, "özel pişirilmiş yumurta" yerse, yazın daha az terleyeceğine; yaşlılar eklemlerinin daha iyi çalışacağına ve genel olarak daha sağlıklı olacaklarına inanırlarmış.

Tabii şimdi siz haklı olarak diyeceksiniz ki, "özel pişirilmiş yumurta da neyin nesi, nasıl pişirilir ki?”

Anlatalım…

Önce elinize bir kova alıyormuşsunuz sonra da doğruca bir ilkokulun yolunu tutup kovayı, gözünüze kestirdiğiniz, 10 yaş altı ‘bakir’ bir erkek çocuğun eline tutuşturuyormuşsunuz.

Ardından da çocuğa, ‘Evladım sıkıştığın zaman doğru kovaya çişini yap, damlasını ziyan etme ha’ diye sıkı sıkı tembih verip, evin yolunu tutuyormuşsunuz.

Tabii bu durumda okulun dağılma, eğitim ve öğretimin son bulma vaktini kaçırmaz, tam zamanında okulun önünde olursunuz değil mi?

Çinli vatandaş da öyle yapıyormuş; okul dağılır dağılmaz önce çıkan çocukları bir bir gözden geçirip, kovasını teslim ettiği ‘bakir’ çocuğu bulup, elinden kovayı alıp, çocuk ne kadar idrar eylemiş bakıp, kontrol edip doğru evinin yolunu tutuyormuş.

Peki eve geldiniz ve kova da eh epeyce dolu. Belli ki ‘Bakir’ çocuk isteğinizi yerine getirmiş gün içinde birkaç kez sizin kovanıza rahatlamış.

İşte şimdi geldik zurnanın ‘zırt’ dediği yere, kovanın içindekilerle ne yapılacağına?

Tahmin ettiniz mi ne yapılacağını yoksa biz mi size anlatalım olan biteni?



Aslında bundan sonrası kolay; elinizde ne kadar ‘serbest gezinmiş tavuk yumurtası’ varsa, 10 yaş altı ‘bakir’ çocuk çişinin içine atıp, kabukları çatlayana kadar yani yumurta, içinde piştiği sıvıyı iyice emip doyana kadar sürecek, ondan sonra gelsin sağlık, gelsin gençlik. Nasıl olsa önümüz yaz artık terlemek de yok?





Hamiş; simdigezelim.com'dan aldığımız bilgilere göre tam adı, 'Bakir erkek çocuğu idrarında kaynatılmış yumurta' olan bu pişirme yöntemi, yüzyıllardır Çin’in doğusunda, ‘önemli’ bir gelenek olarak hala sürüp gidiyormuş.

2 yorum:

  1. Yani hocam güzide bloğunuza kötü kelime yazmak istemezdim ama Çinlilerin bu yaptığına iğrenç. demek istiyorum. Okurken yüzüm buruştu. Allah din-akıl-fikir nasip etsin bu insanlara.

    YanıtlaSil
  2. kültür farklılıkları böyle bir şey hocam. cinliler de bize, 'bunlar bağırsakları temizleyip, kokoreç, mumbar yapıp yiyorlarmış ayy iğrenç' diyorlarmış. hele kelle'nin dilini, gözünü çıkarıp yediğimizi de bilseler kimbilir neler düşünürler?

    YanıtlaSil