Beypazarı'nın havucu, yaprak sarması ve de etli pilavı... / 2


İstanbul’dan çıktık yola. Saat 07.30. Otoyol üzeri Berceste’te yarım saat kötü bir kahvaltı sonra ver elini Beypazarı…

Yoldaki birkaç zorunlu fotoğraf duraklamalarını saymazsak, İstanbul / Kadıköy / Beypazarı yolu aşağı yukarı 5 saat...

Ankara’ya da 96 km uzaklıkta olan Beypazarı tarih boyuca Hitit, Frig, Galat, Roma, Bizans, Anadolu Selçuklu ve Osmanlı medeniyetlerine ev sahipliği yapmış. Bilinen ilk adı ‘kaya doruğu ülkesi’ anlamına gelen Lagania.

Osmanlı döneminde ise yöredeki ekonomik yoğunluk ve zengin beylerin Bey Mahallesi denilen bölgedeki çoğunluğu yüzünden zamanla Beypazarı adını almış.

Günümüzde ise Beypazarı tarihi ev ve konakları, gümüş işçiliği ve havucu ile ünlü.


Hele ki havuç. Çünkü bütün Türkiye’nin havuç ihtiyacının yüzde 70’ini Beypazarı karşılıyor. Dolayısıyla Beypazarlılar bu haklı gururla bir havuç heykeli yaptırıp getirip kentin ortasına dikmişler.


Ancak kentin ortasına dikilen bir başka şey var ki onun anlamını kestirmek gerçekten zor…

Bu arada Beypazarı tarihi ve kültürel zenginliğinin yanı sıra birkaç yemeğiyle de ünlü.


Özellikle taş fırında güveçte pişen etli pilav…


Parmak kalınlığında damarsız ve ince kara üzüm yaprağına sarılarak yapılan etli yaprak sarması…


Ve de 80 kat olduğu iddia edilen ev baklavası…


Efendim biz Beypazarı’nda Bağevi’nde ağırlandık.

Mönüde yer alan birbirinden güzel lezzetleri beklerken kendi evimizdeymiş gibi önce gürül gürül yapan odun sobasında ekmek kızarttık;

Ardından sıra ile gelen tarhana çorbası, salata, sahanda yaprak sarması etli pilav ve de ev baklavası ile hoşmerim’in tadına baktık.




Bir yandan yer içerken bir yandan da Bağevi’nin sahipleri baba-oğul’un müzik ziyafetine kulak kabarttık, göz ucuyla yöresel gelenek ve göreneklerin anlatıldığı temsili oyunları izledik ve geldik bu kadar lezzet sonrası Hıdırlıktepe’ye nasıl çıkacağımız sorusunun yanıtını vermeye.


Hamiş; yarın Hıdırlıktepe’den kuşbakışı Beypazarı, kuru yapımı ve de testide pilav var.

2 yorum:

  1. Precioso reportaje de este lugar
    que mas quisiera poder ir
    Un abrazo

    YanıtlaSil
  2. Kuruyu Yöremiz'den almanızı tavsiye ederim =) Bir de o müthiş müzesini gezmeden dönmeyin sakın.

    YanıtlaSil